BASKI BETON NEDİR?

Anadolu > BASKI BETON NEDİR?


Baskı beton, dış mekanların zeminlerinde yapılacak olan dekoratif çalışmaların arasında en beğenilenlerdendir. Yer kaplaması başlığı altında geliştirilen pek çok dekoratif malzeme ile birlikte baskı beton malzemeleri de moderniteye ve sağlanmak istenen taş görüntüsüne oldukça uygun olan ürünler olduğundan son yıllarda en çok tercih edilen ürünlerden olmuşlardır.

Uygulama açısından kolaylığı, desen ve renk fazlalığı, kolayca temizlenebilme gibi özellikleri sayesinde oldukça sevilen bu ürün; ister bireysel konutların (bahçeli ev, yazlık gibi) bahçelerine, ister iş yerlerinin giriş kısımlarına ya da topluma açık alanlarda şık bir zemin dekoresi yaratmak adına istenildiği gibi uygulanabilmektedir. Ayrıca baskı beton modelleri her uygulamada bulunduğu ortama estetik bir görüntü yaratabildiğinden, süre sıkıntısı yaşanmadan ihtiyaç duyulduğu süreçlerde en beğenilen modelleriyle hızlıca yepyeni bir görüntü ortaya çıkartabilmektedir.

Baskı Beton Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir

Baskı beton uygulaması kolayca ve ustaları tarafından oldukça basit bir şekilde yapılabilmektedir. Öncelikle, baskı betonun yapılacağı alan çim, taş, toprak gibi fazlalık malzemelerden arındırılarak dümdüz bir hale getirilmektedir. Bunun nedeni, uygulama esnasında drenajın mutlaka ve mutlaka düzgün bir seviyede olması gerekliliğidir.

Gerekli temizlik yapıldıktan sonra düz bir zemin elde edilemiyorsa alanı düzleştirmek adına toprak, ekstra beton vb. uygulamalar yapılarak uygulama yapılacak zemin baskı betona uygun hale getirilmelidir.

Ardından düzleştirilen zeminin üzerine baskı beton modelleri arasından uygulanmak üzere seçilen malzemenin ne şekilde uygulanacağı işin ustası tarafından belirlenerek ona uygun bir beton kalıbı seçilerek saha çalışmasına başlanır. Öncelikle uygulamanın yapılmasına yardımcı olan formalar, ahşap ya da metal kazıklarla tutturulup beton dökme işlemine geçilir. Beton dökme işlemi bittikten sonra yerleştirilen bu formalar yerlerinden çıkarılarak malzemenin kuruması beklenir.

Son aşamada baskının yapılacağı özel alaşımlı çimento hazırlanarak bölgeye harç kamyonu yardımıyla dökülür ve düzlenir. Seçilen baskı betonlar genelde 4 inç’lik boyutlara sahip olmaktadır ve çimentonun üzerine bu baskı betonları sıra sıra uygulanarak çimentoya tam oturması için yüzdürme denilen işlem yapılır. Kuruduktan sonra üzeri/ara kısımları temizlenerek cila atılır ve kullanıma hazır hale getirilir.

Baskı Beton Malzemesinin Avantajları

Baskı beton avantajları konusunu maddeler halinde özetlersek;

  • Baskı beton malzemesi oldukça kolay uygulanabilir olduğundan uygulama kısmında kullanıcıların çok fazla vaktini almayarak kısa sürede kullanılabilir hale gelmektedir.
  • İçeriğinde yer alan renk pigmentleri sayesinde uzun yıllar rengini koruyarak eskimiş görüntüden uzak durur.
  • Kolay temizlenebilir olması sayesinde kirli, bakımsız bir hale asla gelmez.
  • Çok fazla çeşidi bulunan baskı beton malzemesi, her alanda her zevke hitap edecek şekilde kullanılabilmektedir.